Välkommen till Mat utan stress!

Jag som driver sidan heter Thobias. Här delar med mig av recept och tekniker som är enkla, tillgängliga och inspirerande. Sen kommer det nog att smyga in några andra också för att jag i grund och botten är en nörd som lätt fastnar i små detaljer.

Nyckelorden för Mat utan stress ät lugnt, enkelt och nyfiket. I praktiken betyder det att recepten inte ska ha så många moment igång samtidigt (inte tre saker på spisen och en i ugnen på samma gång). Vissa recept kommer vara anpassade för dig som har lite tid och behöver mat snabbt och andra till dig som kanske har mer tid men mindre energi. Nyfikenheten har jag med för att jag älskar att lära mig nya saker och jag vill gärna att andra ska få följa med i min resa mot en bättre hemmakock, målet är att dela med mig av både bra och dåliga lärdomar.

Vem är då jag?

Jag heter Thobias och är civilingenjör och doktor i medicinsk teknik. Jag har alltid älskat både att äta och laga mat, något som ofta synts på mitt midjemått. Som den glada amatör jag är har jag ofta hängt på trender så som surdegsbröd med mera.

Den stor händelsen som inspirerat mig till Mat utan stress hände någon gång 2018ish när jag gick in i väggen av ack så många anledningar. Det tog det ett år att inse att något var fel. Tyvärr hamnade fokuset på depressionen jag utvecklat och jag kraschade totalt våren 2020 och igen hösten 2020… Allt väldigt tråkigt och motigt. Men, det fanns en sak kvar i mitt liv som jag hade med mig genom allt det här nämligen matlagningen.

När min hjärna började fungera sämre och jag insåg att jag behövde lära mig att göra saker annorlunda så gällde det i högsta grad matlagning. Jag gick från att kunna ha 20 saker igång samtidigt till att knappt hantera att saltet inte låg i rätt låda. Jag insåg snabbt att jag var tvungen att lära om hur jag lagade mat och anpassa recepten och teknikerna så att jag kunde laga dem i lugn och ro så att jag hade energi kvar till min sambo vid matbordet.

Att lära mig laga mat på nytt visade sig vara en inspirerande resa. När jag försökte förenkla recept insåg jag snabbt att jag inte visste varför man gör vissa saker i köket. Och vet man inte varför man gör något så är det svårt att veta om det är viktigt eller går att göra annorlunda. Jag är fortfarande i början av den här resan och jag tror att det finns fler som mig där ute som gärna lagar mat men som kanske behöver justera ribban lite för att tid eller energi ska räcka till. Därför skapade jag Mat utan stress så att vi kan uppleva den här resan tillsammans och höja vår livskvalité genom lugn, enkel och nyfiken matlagning.

Thobias, 2020-11-18