Hur ska man klara av att laga mat när energin eller fokus sviker?
Här kommer lite av mina reflektioner kring att laga mat som utmattad. Jag har försökt att göra informationen så konkret som möjligt, dels för att göra det tillgängligt men också för att jag ska orka skriva det.
Det här är en central del av varför jag skapade mat utan stress, och jag kommer nog tillbaka och uppdatera den här texten.
Innan jag börjar så vill jag också påpeka att jag inte är någon expert när det kommer till utmattning och liknande åkommor som påverkar energi och kognition. Jag har bara mina egna erfarenheter och reflektioner. Se inte det här som en mall för hur saker är och hur du ska göra. Om något låter konstigt eller opassande för dig så har du säkert rätt, du känner dig och din situation bäst. Om du tror att du är utmattad eller problem med stress så är mitt råd att kontakta sjukvården, det finns mycket bra hjälp att få.
Råd 1: Laga inte mat
Det kan vara så att matlagning inte är det rätta att fokusera på. I mitt fall så var det absolut så i den akuta delen av min utmattning. Min lösning var mer hämtmat och halvfabrikat, fundera på vad du har för alternativ.
Om du är som jag så kan det vara svårt att inte laga mat. Dels kan egna och andras förväntningar vara att du ska laga mat. Dels kan det vara något du vill göra och som är givande. Men, det kan vara värt att fundera över vad som är värt mest, matlagning eller återhämtning. Och bara för att du tar en paus med matlagningen så betyder det inte att det är för evigt. När energi och kognition kommer tillbaka så kan det finnas plats för mer matlagning igen.
Råd 2: Fråga om hjälp
Bara för att du lagat mat innan du blev sjuk så betyder det inte att du nödvändigtvis behöver eller ska göra det när du är sjuk. Om du har någon att be om hjälp, så gör det. Kommunikation är viktigt då det kan vara svårt för de omkring dig att förstå att du inte klarar att göra samma saker i hemmet som tidigare. Det gäller i högsta lag matlagning som jag tror är bland de mest stressande hushållssysslorna i vår vardag. Förklara att du har begränsningar och att det kan finnas andra saker som är viktigare för din hälsa än matlagning.
Hjälp kan också bestå av hjälp med planering och handling. Det är lätt att underskatta hur svårt det kan vara att planera och ta beslut när ens energi eller kognition begränsas. Lika så kan en affär vara en väldigt stressig och jobbig miljö, som dessutom bombarderar en med beslut hela tiden. En fördel med planering och handling är att du kanske kan få hjälp även av någon som du inte bor med, så fundera på om det finns någon i släkten eller vänskapskretsen som kan hjälpa till.
Råd 3: Det är viktigare att äta än vad man äter
Vi måste äta för att överleva och orka göra det vi vill göra. Vad du äter är underordnat att du äter. Att välja ut de bästa råvarorna och laga allt från grunden är en lyx som lätt kostar mer energi än vad som finns i batteriet. Självklart är det viktigt att hålla sig till en kost du mår bra av och som fungerar med andra hälsoproblem som kan finnas. Det jag menar är att det kan vara läge att omvärdera vad du värderar som bra mat, så som exempelvis ekologiskt eller lagat från grunden.
Var nöjd med enkla måltider på hel- eller halvfabrikat. Eller hämtmat om det är ett alternativ. Det kan gå mot viktiga värderingar som att leva sunt och miljövänligt, men när du är sjuk så gäller andra prioriteringar. Men att spendera för mycket energi på mat kan också betyda att andra värderingar lider så som att finnas där för familjen eller umgås med vänner. För mig är att äta ”rätt” underordnat att vara en bra sambo och att orka röra på mig. Med det sagt så glömmer jag ofta bort det här rådet i stundens hetta..
Var nöjd med att ha ätit, inte vad du ätit. Allt behöver inte vara en fest och instagramvänligt. Om du inte orkar göra mer än fiskpinnar och pulvermos, så var nöjd med det. Försök hitta glädjen i att ha mat att äta istället för smak och konsistens och så vidare.
Med allt det sagt så behöver vi få i oss en balanserad kost över tid, annars kan det leda till bristsjukdomar. Men, det betyder inte att varje måltid måste vara balanserad. Om du tror att det här är ett problem för dig så sök hjälp av en expert.
Glöm inte heller att det här inte behöver vara permanent. När hälsan återkommer så finns det säkert utrymme att lägga mer energi på att äta mat som stämmer med dina värderingar.
Råd 4: Håll det enkelt i köket
Gå in för matlagning som om du lär dig allt från början. Lär dig analysera recept för hur stressiga eller mentalt påfrestande de är. Till exempel så kan det vara läge att undvika recept som kräver många moment samtidigt eller som kräver att du är väldigt alert för att reagera när något är precis klart.
Laga gärna måltider där allt görs i en serie efter varandra. Gör en sak i taget. På så sätt kan du ofta ta pauser och du behöver inte vara rädd för att något tar längre tid än vad receptförfattaren tror. Kom ihåg att många recept är skrivna av kockar som dels är mästare på det de gör (de är snabba och effektiva) och är vana vid mycket stress i köket. Även om du är en mästerkock så är du inte det när du är utmattad och sjukskriven, ta det lugn och metodiskt.
Ersätt en del av måltiden mad halvfabrikat. Många måltider kräver flera moment, men ganska ofta så kan de momenten tas bort eller förenklas av halvfabrikat.
Råd 5: Förbered matlagningen
Ta fram allt som du ska ha innan du lagar maten. Frysvaror kanske ska vara i frysen, men innan du börjar laga mat så öppna frysen och se till att du vet var de är. Glöm inte att ta fram all utrustning, så som kastruller och måttsatser.
Hacka allt som ska hackas innan du börjar tillaga något. Det minskar stressen då du kan göra det i den takt som fungerar och utan att hålla koll på andra saker samtidigt.
Mät upp det som går att mäta upp innan du börjar med tillagningen.
Tänk dig att du är en TV kock som förberett allt innan sändningen så att det ska gå snabbt och smidigt vid inspelningen.
Råd 6: Tänk på livet efter matlagningen
Låt inte matlagningen ta all energi. Du ska orka äta och gärna vara social med eventuell familj eller vän.
Laga mat som kan ätas kall eller ljummen. Många gånger kan det vara utmattande att laga mat och ofta mer så än planerat. I de lägena kan det vara bra att kunna ta en paus mellan att laga mat och att äta den. Det gäller framförallt om du ska äta tillsammans med någon. Det sociala kring måltiden är viktig och kräver att det finns energi kvar.
Den här kämpar jag med. Jag älskar att laga mat och jag har ofta överskattat min förmåga. Vid middagsbordet har min sambo ofta påpekat att hon gärna ätit något annat och kunnat prata med mig än att ha en extra grönsak vid bordet. Ok, det där med att just kalla mig grönsak är min formulering, hon är vänligare än så.
Råd 7: Ha en backup maträtt
Ibland funkar det inte att laga den mat du planerat, gör då något enklare. Ibland är energin borta innan middan ska lagas, eller rent av frukosten. Eller så brändes maten på spisen. Det är ok, sånt är livet. Var snäll mot dig själv och gör något annat om du orkar. Se till att ha någon backup i frysen eller skafferiet. Vad det är är inte så viktigt bara att du vet att det finns där och att det är enkelt att fixa.
Min erfarenhet här är att jag ofta inte kommer ihåg att planera, eller så har jag inte mäktat med det av andra anledningar. När det väl blir middagsdags så inser jag att jag inte har någon plan. Men, då kan jag falla tillbaka på backuppen. Vissa veckor har jag bara lagat backuppen vilket visserligen varit enformigt, men jag kan oftast trösta mig med att jag får i mig mat och gjort andra bra saker (vila kan vara en sådan sak).
Råd 8: Ha en till backup
Ibland finns det ingen energi alls. Ta fram en plan för vad du ska göra då. Det kan vara något helt färdigt som kan ätas kallt, att beställa från pizzerian eller en respektive/vän som kan hjälpa dig. Min erfarenhet från när jag mådde riktigt dåligt är att planen bör vara väldigt specifik, exempelvis ”Beställ en capricciosa från pizzeria X”. När det är illa så kan beslutet om vilken pizza och varifrån bli för krävande.