Gör ditt eget natriumcitrat
Natriumcitrat är ett salt av citronsyra som fungerar både som emulgeringsmedel och buffert. I livsmedel så benämns natriumnitrat som E331.
Så här gör du en lösning med natriumcitrat
Att göra natriumcitrat saltkristaller är lite omständligt, men en lösning är både lätt och roligt. Du kan enkelt göras en natriumcitrat-lösning i köket genom att blanda citronsyra och bikarbonat i lite vatten. Det generella metoden är:
- Väg upp citronsyra och bikarbonat (1,31 g bikarbonat per gram citronsyra)
- Värm någon matsked vatten i ett rätt stort kärl (det kommer bubbla upp när du har i bikarbonatet)
- Lös citronsyra i vattnet
- Blanda i lite bikarbonat i taget
Vill du göra salt så är det bara att koka bort vattnet. Den här videon förklarar hur.
Så här använder du natriumcitrat
Jag arbetar på några recept. Men jag mår inte så bra just nu så det kommer nog att ta ett tag innan de kommer upp på bloggen. Men det bör inte hindra dig från att experimentera själv! Och här är en länk till smältost som använder en natriumcitrat lösning. I det receptet använder de en halv tesked natriumcitrat till 2,5 dl vätska och 135 g ost.
Metoden för att göra emulsionen med ost ät:
- Riv osten eller dela den i små delar
- Värm upp vätskan du tänker använda, det kan vara vatten, mjölk, grädde eller ditt favorit alternativ till mjölk
- Blanda i lite av natriumcitrat-lösningen i vätskan
- Fortsätt värma och vispa ner den rivna osten lite i taget. Går det för fort så kommer det att skära sig.
- Tänk på att ostsmeten kommer att tjockna/stelna när temperaturen går ner så den varma emulsionen ska vara rinnigare än slutresultatet.